Se till att bilen klarar vintern

, , Kommentarer inaktiverade för Se till att bilen klarar vintern

Det är så saker som sliter så mycket på bilen som vinterklimatet i norden. Kyla och nederbörd kan fort ändra förutsättningarna och utgöra en risk både för bilen och personerna som färdas i den. Men det finns en hel del som du som bilägare kan göra för att vintern inte ska bli en lika stor påfrestning.

Eftersom att Sverige är ett avlångt land så skiljer som förutsättningarna lite. Om du bor i den södra halvan av landet så är snön ett mindre problem med saltningarna av vägarna ett desto större problem. Saltet sliter på bilen och att få bort saltet med jämna mellanrum är viktigt. Så se till att tvätta bilen ett par gånger i månaden och spola gärna av undersidan av bilen också. Men här är det viktigt att du väljer att tvätta bilen på en plats där det förorenade vattnet inte rinner ut i dagvattenbrunnar eller liknande. Det finns tvättanläggningar som är anpassade för att hantera avfallet som blir när vi tvättar bilarna. Oavsett vart i bor i Sverige så är mörkret en risk som vi behöver hantera. Vi rekommenderar att du ser till att ha rena lyktor, hela lampor och helst av allt också monterar på extraljus. Fmvision har ett bra utbud så att du kan hitta den bästa belysningen för just din bil.

Däck är en viktig fråga oavsett vart du bor. Åsikterna går isär när det kommer till dubbfritt eller dubbat. Men bor du på en plats där det oftast råder vinterväglag så är det många som förespråkar dubbdäck. Bor du längre söder ut med mindre snö och där du mest kör på asfalt så minskar de dubbfria däcken slitage och miljöpåverkan. Sist men inte minst så vill vi påminna om att vara noga med att sopa bort snö från bilen och se till att alla rutorna är ordentligt skrapade. Det är ett enkelt sätt att se till att köra säkrare på vintern.